Народни музеј Шумадије


Зачеци музејске делатности у Крагујевцу почињу пре пуна два века са формирањем уметничке збирке слика, литографија и графика, и прикупљања старина на двору кнеза Милоша Обреновића. Од 1835. године, када је Кнез на поклон од саксонског барона Хердера добио збирку минерала, до 1842. када је она премештена у Београд у Кнежевом конаку се помиње и „минерални кабинет“ у оквиру „Крагујевачког музеума“. Музејску збирку оружја, војне опреме и ратних меморабилија у другој половини 19. и првој половини 20. века чува и Војно-технички завод. Први покушај оснивања Шумадијског музеја десио се 1942. године. Тек након Другог светског рата – формално се оснива Музеј области крагујевачке који отвара своју прву сталну поставку у Амиџином конаку 1951. године. Касније се назив Музеја мења (Народни музеј Крагујевац), а данашњи назив је усвојен 2022. године. 

Народни музеј Шумадије као једна од најстаријих институција културе у Крагујевцу са мисијом очувања културног наслеђа Града и централне Шумадије, као и посебним местом које заузима на културној, научној и уметничкој мапи Србије, данас на адекватан начин баштини и презентује оно што му је поверено на чување. Камен темељац који је постављен чињеницом да се матична локација Музеја налази у оквиру некадашњег дворског комплекса и „Милошевог венца“ ће и у наредном периоду бити надограђен професионалношћу која је неопходна за стручан рад у музејској делатности.   




Основна делатност установе покрива рад музеја, галерија и збирки, као и издавање књига, брошура, публикација, часописа и других периодичних издања. Делатност, обим и врста послова одређени су пре свега Законом о културним добрима, Законом о музејској делатности и Законом о култури. 

Народни музеј Шумадије у Крагујевцу је установа културе која припада категорији комплексних музеја завичајног карактера чија је делатност прикупљање, проучавање, стручна и научна обрада, заштита и презентација културних добара коју обавља на територији Шумадијског управног округа - града Крагујевца, Баточине, Лапова, Раче,Кнића, Аранђеловца и Тополе. 

Музеј је јединствен и по томе што своју делатност обавља у 10 различитих објеката од којих је већина стара од једног до два века и заштићени су као споменици културе (Амиџин конак, Конак кнеза Михаила, Стара скупштина, Петрова воденица у Грошници, Кућа Светозара Марковића, Кућа-легат Љубице Филиповић, Спомен кућа у Дуленима) док су други конципирани као савремени галеријски простори посвећени уметности и савременом стваралаштву (Уметничка галерија, Мали ликовни салон и Галерија Николе Коке Јанковића). Музеј је организационо подељен на следеће целине: Сектор музејских збирки и истраживања Сектор за послове територијалне надлежности и координацију Сектор за посетиоце и техничке послове Галерија Николе Коке Јанковића (музеј у саставу) Музеј аутомобила и индустријског наслеђа (у оснивању) 

Контакт

Директор и руководиоци организационих јединица:
Милош Јуришић, директор 
Жарко Заграђанин, Сектор за послове територијалне надлежности и координацију – лице које мења директора 
Татјана Милосављевић, Сектор музејских збирки и истраживања 
Катарина Ђурић, Сектор за посетиоце и техничке послове 
Катарина Бабић, Галерија Николе Коке Јанковића 

http://muzej.org.rs/

muzejkg@gmail.com

muzejsumadije@gmail.com

+381 34 331 782

+381 34 333 302

+381 34 333 312

https://legatkoka.rs/

https://www.facebook.com/legatnkj/

legatnkj@gmail.com

+381 34 307 101

+381 34 307 105

+381 34 307 106

Контак телефон за најаву посете:

+381 64 870 8030

Текући рачун: 840-36664-37 код Управе за Трезор;

Матични број: 07150849; 

ПИБ 101577897;

Шифра делатности: 9102,

ЈБКЈС 03788


Инфо

Ажурирање и одржавање сајта врши eKG InfoData доо Крагујевац. 
Све податке о догађајима и ближе информације у вези са догађајима можете добити преко контакта институција организатора који се налазе на сајту.
За аутоматски превод у информативне сврхе се користи Google Translate engine.