Инфо - сталне манифестације

ОКТОХ

ОКТОХ

 

Манифестацију „Октобру хододарје – ОКТОХ“, у организацији Спомен – парка „Крагујевачки октобар“, чини низ од најмање 5 концерата камерне музике, организованих у октобру месецу, где познати уметници из земље и света дарују своју уметност успоменама на ђаке и становнике Крагујевца, стрељане октобра 1941.године. Концерти се одржавају у време октобарских свечаности, непосредно пре и после „Великог школског часа“.

Идејна вредност манифестације садржана је у речи и појму „хододарје“- што зачи даривање стваралачких и извођачких дела октобру и миру, па отуда и скраћеница ОКТОХ-октобру хододарје.

Оснивањем Савета 1975. године, састављеног од еминентних стручњака из области музике као што су били Миодраг Азањац, флаутиста и професор на ФМУ у Београду, затим Златан Вауда, познати композитор, Младен Јагушт, познати диригент и професор, Мирослав Чангаловић, оперски певач и други, започиње њен вишедеценијски рад. Савет је заједно са организатором сваке године доносио програм манифестације и вршио избор извођача.

Током година своју уметност даривало је Крагујевцу више од 4500 реномираних уметника из земље и света, међу којима је више од половине било младих, одржано је преко 300 концерата, а концерте је посетило преко 40.000 посетилаца.

 

Date

23 Март 2023

Tags

Сталне манифестације

Инфо

Ажурирање и одржавање сајта врши eKG InfoData доо Крагујевац. 
Све податке о догађајима и ближе информације у вези са догађајима можете добити преко контакта институција организатора који се налазе на сајту.
За аутоматски превод у информативне сврхе се користи Google Translate engine.