Спомен-парк „Крагујевачки октобар“

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ основан је 1953. године на месту где је у октобру 1941. године, стрељано више хиљада грађана Крагујевца – Срба, Јевреја, Рома, муслимана, Македонаца, Словенаца и припадника других националности.

Меморијални парк простире се на површини од 352 хектара на којој се налази тридесет масовних гробница. Простор је уређен урбанистичким пројектом архитеката Михаила Митровића и Радивоја Томића. До данас над десет хумки изграђено је десет скулпторално-архитектонских целина. Једна од њих, Споменик стрељаним ђацима и професорима, прави је симбол града.
У оквиру Спомен-парка основан је, 15. фебруара 1976. године, Музеј "21. октобар" с циљем прикупљања, обрађивања, чувања и презентовања докумената о стрељању и жртвама, путем изложби и штампаних публикација. Музеј је архитектонско решење Ивана Антића и налази се на самом улазу у меморијални комплекс. Сам по себи он је споменик са низом симболичних значења. Црвена цигла од које је зграда изграђена асоцира на проливену крв, а тридесет и три вертикалне куле различитих висина повезују у јединствену целину тридесет гробница у Меморијалном парку (познатом и под именом Шумарице) и три у околним селима. Основа музеја пројектована је у облику крста, општехришћанског симбола страдања.

Унутар зграде, на њеном доњем нивоу, налази се галерија у којој је стално изложен циклус слика „Крагујевац 1941“ југословенског сликара Петра Лубарде. Повремено се, у овом простору приређују покретне изложбе уметничког и документарног карактера. На горњем нивоу 2003. године постављена је нова, стална поставка „Крагујевачка трагедија 1941“ са оригиналним предметима и документима страдалих.

Програмска делатност Установе обухвата организовање годишњих манифестација, тематских изложби, стручних скупова, промоција и издавачке делатности.
Сваке године се одржава више традиционалних манифестација, посвећених жртвама октобра 1941. године у Крагујевцу.

Од 1971. године, сваког 21. октобра поред Споменика стрељаним ђацима и професорима одржава се централна комеморативна свечаност „Велики школски час“. За овај музичко-сценски догађај бирају се оригинална дела са пацифистичким порукама, реномираних домаћих и страних књижевника и композитора, а извођачи су најпознатији глумци, солисти опере и хорови.
Традиционалне музичке свечаности под називом Октобру хододарје – "ОКТОХ" одржавају се од 1975. године. Млади уметници из земље и иностранства изводе дела угледних композитора.

Више од тридесет година литерарно-ликовни конкурс "Доста су свету једне Шумарице" расписује се за ђаке основих и средњих школа са подручја бивше Југославије. Сваког новембра организује се свечано уручење награда за првонаграђене радове на тему одабраних антиратних, или стихова који се баве правима детета, са намером да се млади подстакну на размишљање о правим, етичким вредностима.
Изложбе из домена савременог уметничког стваралаштва организују се у Градској галерији "Мостови Балкана" отвореној 7. априла 2005. године. Програмска концепција Галерије орјентисана је превасходно ка томе да представи савремену ликовну уметност и најактуелније тенденције, како на домаћој, тако и на међународној уметничкој сцени уз поштовање културних разноликости.

Спомен-парк је проглашен културним добром од изузетног националног значаја 27. децембра 1979. године. Мисија Спомен-парка "Крагујевачки октобар" је да негује и чува успомену на крагујевачку трагeдију, да пред захтевима новог времена ствара свест и едукује млади нараштаје да се овакав злочин више никада не понови.

Датум последње промене

22. фебруар 2018.

Категорија

Институције