Установе

Установа Студентски културни центар Крагујевац

Установа Студентски културни центар Крагујевац

Студентски културни центар Крагујевац основан је 1984. године и од тада се налази под окриљем Министарства просвете Републике Србије. Од самог почетка Студентски културни центар је својим радом и постојањем усмерен на сарадњу са младим, талентованим људима, као и на креирање услова у којима им је омогућено да изразе и реализују своје креативне идеје и замисли и да свој рад учине видљивим и препознатљивим за шири аудиторијум.

Студентски културни центар Крагујевац има веома важну улогу у задовољавању културних потреба и стварању навика, пре свега младих људи, као и у профилисању културног живота града Крагујевца. Кроз своје програме и активности ‒ књижевне, ликовне, филмске, музичке и позоришне ‒ публици представља савремене тенденције свих видова уметничког ставаралаштва, а кроз своје књижевно и музичко издаваштво, СКЦ остварује промовисање и афирмисање младих аутора савремене уметничке сцене.

Књижевним програмом и издавачком делатношћу, СКЦ остварује сарад

њу са познатим именима савремене књижевне сцене, али и отвара простор за представљање књижевних остварења још увек неафирмисаних аутора. Организују се књижевне вечери и говорне трибине са циљем представљања актуелних књижевних дела, књижевних и научних часописа. Издавачку делатност Центра већ пуних 15 година краси едиција Првенац, као прилика за талентоване младе ауторе из читавог региона и шире области да објаве своје прве књижевне радове.

Две галерије које се налазе у оквиру Студентског културног центра – Контакт Галерија и СКЦ Галерија, намењене су излагању дела, како већ признатих и познатих аутора савремене уметничке визуелне сцене, тако и пружању подршке млађим генерацијама аутора у њиховом позиционирању на уметничкој сцени, пре свега кроз представљање радова студента завршних година и дипломаца факултета и академија уметности.

Музички програм Студентског културног центра карактерише стилска и жанровска разноврсност концерата које организује и отвореност за најактуелније правце савремене музичке сцене. Поред концерата јазз, wорлд, поп, рок и електронске музике, организују се и концерти озбиљне музике, првенствено у сарадњи са студентима музичких академија и факултета. Музичке издавачке активности СКЦ-а одраз су подршке талентованим младим музичарима да своје прво издање представе стручној и широј јавности. 2017. СКЦ је својим музичким активностима додао и неговање хорског певања, кроз рад свог хора, Крагујевачког певачког друштва.

Позоришна продукција и рад Академског позоришта и Драмске секције Студентског културног центра Крагујевац представљају оквире унутар којих млади заљубљеници у позоришну уметност и креативци могу да искажу своју стваралачку енергију и пронађу и уобличе свој уметнички израз. Поред аматерског бављења позоришном уметношћу, СКЦ организује и гостовања професионалних позоришта, драмске радионице и остварује сарадњу са низом других аматерских позоришта, а све са циљем развоја едукације позоришне публике.
Такође, кроз вишедеценијско постојање и рад Академског фолклорног ансамбла „Светозар Марковић“, Народног оркестра и Певачке групе „Студенац“, СКЦ доприноси очувању културног наслеђа и неговању традиционалних форми игара и песама.

Студентски културни центар настоји да буде препознат као модерна, динамична установа, отворена за нове идеје и нове тенденције у уметности и култури нашег времена.

 

 

Date

28 Фебруар 2023

Tags

Институције

Инфо

Ажурирање и одржавање сајта врши eKG InfoData доо Крагујевац. 
Све податке о догађајима и ближе информације у вези са догађајима можете добити преко контакта институција организатора који се налазе на сајту.
За аутоматски превод у информативне сврхе се користи Google Translate engine.