Previous Next

"КРИСТАЛНИ ЦВЕТ"

Завршени конзерваторско-рестаураторски радови на споменику „Кристални цвет“ у Спомен-парку „Крагујевачки октобар“ у Шумарицама

Споменик „Кристални цвет” представња један од 10 уметничких споменика подигнутих у Спомен-парку „Крагујевачки октобар” у Шумарицама, меморијалном комплексу и културном добру (знаменитом месту) од изузетног значаја за Републику Србију. Реч је о локалитету и установи који баштине сећање на око 3.000 крагујевачких цивила стрељаних 19, 20. и посебно 21. октобра 1941. у Крагујевцу (махом Шумарицама) и три околна села. Споменик „Кристални цвет” подигнут је на месту где је 21. октобра 1941. поред групе одраслих стрељано и петнаест ромских дечака, малих чистача обуће, старости између 11 и 15 година (иначе, више од 10% стрељаних у Крагујевцу чинила су деца основношколског и средњошколског узраста). Подигнут је 1968. године према првонаграђеном конкурсном решењу архитекте Небојше Деље. Својом геометризованом формом представља пресечени цвет белих латица у тамној (сивој) чашици, што симболизује нагло прекинуту младост уз невиност и чистоту дечје душе, са контрастом боја, где сива симболизује страдале Роме (њихову тамију пут). Реч је о једном од првих уметничких споменика на свету који представља и Роме – у овом случају њихово страдање у Другом светском рату.
Услед протока времена и утицаја атмосферилија изворне боје споменика су значајно избледеле и запрљане, док је сам споменик био са многим напуклинама, које су угрожавале његову стабилност и постојаност. Такође, плато испред споменика у великој мери био је заклољен растињем. Управо из тих разлога Завод за заштиту споменика културе Крагујевац је током јесени 2021. године започео опсежне конзерваторско-рестаураторске радове, које је финансирало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије. Овим радовима извршена је санација, рестаурација и конзервација овог споменика и прилазног платоа. Радове је извела фирма „Тандем градња” доо из Крагујевца, према пројектној документацији коју је израдила агенција „Кон.форма инжењеринг” из Крагујевца. Све интервенције су успешно спроведене, па је током јула 2022. извршен пријем радова.

Previous Next

"СТО ЗА ЈЕДНОГ"

Завршени конзерваторско-рестаураторски радови на споменику „Сто за једног“ у Спомен-парку „Крагујевачки октобар“ у Шумарицама

Споменик „Сто за једног” представља један од 10 уметничких споменика подигнутих у Спомен-парку „Крагујевачки октобар“ у Шумарицама, меморијалном комплексу и културном добру (знаменитом месту) од изузетног значаја за Републику Србију. Реч је о локалитету и установи који баштине сећање на око 3.000 крагујевачких цивила стрељаних 19, 20. и посебно 21. октобра 1941. у Крагујевцу (махом Шумарицама) и три околна села. Споменик „Сто за једног” симболише злокобну наредбу немачког генерала Франца Бемеа, главнокомандујућег Вермахта у окупираној Србији, која је предвиђала да се за сваког немачког војника стреља 100, а за сваког рањеног 50 српских цивила. Споменик је ауторско дело знаменитог вајара Нандора Глида (1924-1997). Подигнут је 1980. године уз помоћ средстава грађана Општине Модрича у Босни и Херцеговини. Аутор је поменуту наредбу, по којој споменик носи име, представио мрежом испреплетаних људских тела у болном грчу и самртном ропцу, који заједно формирају крошњу великог стабла – симбола живота. Споменик је изведен у бронзи на армирано-бетонском постаменту.
Услед протока времена и утицаја атмосферилија изворна боја споменика је значајно избледела, док је насадни део споменика, којим је исти инсталиран на постаменту, напукао и претио да изазове урушавање читаве скулптуре. Управо из тих разлога Завод за заштиту споменика културе Крагујевац је током јесени 2021. године започео опсежне конзерваторско-рестаураторске радове, које је финансирало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије. Овим радовима извршена је санација, рестаурација и конзервација овог споменика. Радове је извела фирма „Тандем градња” доо из Крагујевца, у сарадњи са СЗР „Атеље Маринковић” из Краљева, а према пројектној документацији коју је израдила агенција „Урбикон” из Крагујевца. Све интервенције су успешно спроведене, па је током јула 2022. извршен пријем радова. У наредном периоду Завод планира и санацију партерног дела ове споменичке целине.

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Јована Ристића 15
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/501-330
Електронска пошта: urednik@kulturakg.rs