Промоција поштанске марке Србије у гласању за најлепшу марку Европе

У Историјском архиву Шумадије у Крагујевцу одржаће се  9. cептембра у 12 часова промоција поштанске марке Србије - кандидата у гласању за најлепшу марку Европе. Позивамо све грађане да присуствују промоцији и гласају да поштанска марка из Србије победи на овом важном европском такмичењу. Избор за најлепшу поштанску марку Европе траје до 9. септембра, а сви наши грађани могу гласати на адреси http://www.posteurop.org/europa2022.

Пошта Србије је за националног кандидата на избору за најлепшу марку Европе определила марку под називом Дрекавац, чији дизајн је дело светски познатих фотографа Браће Замуровић. Марка је урађена у оквиру овогодишње теме такмичења - Приче и митови у форми пригодан блока са једном марком номинале 85 динара. На њој је представљено биће из митологије Јужних Словена, нарочито заступљено у митологији Срба - дрекавац. Ово демонско биће, по народним веровањима, може имати више материјалних манифестација, а његова уметничка представа на марки осликива мрачну, готово хорор суштину овог српског мита.

На такмичењу које се спроводи под покровитељством Асоцијације јавних поштанских оператора ПостЕвропа (PostEurope), учествују поштански оператори земаља чланица из целе Европе. Најлепша марка Европе бира се гласовима публике и стручног жирија, а избор публике отворен је за јавност и на њему могу учествовати сви заинтересовани грађани. Пошта Србије сваке године у оквиру програма издавања пригодних поштанских марака издаје емисију ЕВРОПА, као једно од најзначајнијих и најпопуларнијих издања, којим  учествује на избору за најлепшу марку Европе.

 

Позивамо све наше грађане да учествују у избору најлепше марке Европе и да дају свој глас за марку Поште Србије на адреси http://www.posteurop.org/europa2022.

 

На промоцији ће говорити доц. др Адам Софронијевић, директор Радне јединице ,,Србијамарка".

ЈОАКИМ ВУЈИЋ – НАЈЗНАЧАЈНИЈИ ОРГАНИЗАТОР ПОЗОРИШНОГ ЖИВОТА У СРБА

ЈОАКИМ ВУЈИЋ – НАЈЗНАЧАЈНИЈИ ОРГАНИЗАТОР ПОЗОРИШНОГ ЖИВОТА У СРБА

ЈОАКИМ ВУЈИЋ – НАЈЗНАЧАЈНИЈИ ОРГАНИЗАТОР ПОЗОРИШНОГ ЖИВОТА У СРБА

Предавање - др. Исидора  Поповићтеатролог

Петак, 9. септембар  18.00 часова - Мала сцена

Чувари традиције-емисија

Емисија о људима који су својим радом дали допринос очувању традиционалне културе.

"Ваздухопловство у Шумадији"

Спомен-парк "Крагујевачки октобар" вас позива на предавање, на тему "Ваздухопловство у Шумадији" које ће се одржати у суботу 04.06.2022.г. у кино-сали Музеја "21.октобар" са почетком од 12.00 часова.
Предавачи: Александар Радић и Вељко Лековић

Ф. М. Достојевски

У организацији Центра за српско-руску сарадњу и очување заједничког наслеђа "ЗЕНИТ" биће организовано предавање посвећено Ф. М. Достојевском.

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Јована Ристића 15
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/501-330
Електронска пошта: urednik@kulturakg.rs