Изложба „О фабрикама и радницима” у Музеју „21. октобар” у Крагујевцу

Изложба „О фабрикама и радницима” у Музеју „21. октобар” у Крагујевцу

Отварање изложбе „О фабрикама и радницима” у Музеју „21. октобар” у Крагујевцу

  1. 09. – 16. 10. 2022.

Изложба „О фабрикама и радницима“ гостоваће у Крагујевцу, у Музеју „21. октобар” од 2. септембра до 16. октобра. Свечамо отварање је у 18 часова, а дефиле Заставиних возила са поласком испред Музеја „21.октобар” почеће у 17 часова. Сама изложба је креирана и реализована у Београду, и настала је као резултат сарадње кустоса Музеја науке и технике (Ада Влајић и Рифат Куленовић) и Музеја Југославије (Јована Недељковић и Радован Цукић).

Тематски оквир изложбе чине процеси индустријализације на територији Србије, од раних појава индустријске производње средином 18. века, преко развоја у склопу различитих државних и друштвених уређења током 19. и 20. века, закључно са првим деценијама 21. века. Материјални и нематеријални трагови ових процеса, поред тога што су носиоци историјске, технолошке и архитектонске вредности, такође су носиоци културних и друштвених вредности. Они произлазе из друштвених односа обликованих под утицајем индустрије, као и организације живота под њеним окриљем и важан су тестамент личног и колективног идентитета.

На изложби ће бити презентована разноврсна грађа коју чине индустријски производи, бројне фотографије које сведоче о различитим аспектима фабричког живота и видео-материјали, као и други предмети и документација.

За приближавање феномена индустријализације, ауторски тим одабрао је више десетина предмета, а понуђени концепт обухвата развој пет великих индустријских локалитета („Заставу” у Крагујевцу, ЕИ Ниш, Лесковачку текстилну индустрију, ИПК „Серво Михаљ” Зрењанин и РТБ Бор).

 Публика ће на изложби у Крагујевцу, бити у прилици да види макете машина и индустријских објеката, узорке производа и производе индустријске производње, уметничка дела, алате и средства за рад, лична документа, рекламне производе и амбалаже, али и више десетина фотографија из различитих фото-архива, као и филмски материјал из фонда Програмског архива РТС-а и РУ „Филмске новости”. Предмети који се излажу припадају фондовима два музеја који су изложбу и креирали, као и музејима у Лесковцу, Крагујевцу и Бору, док је део грађе позајмљен из приватних колекција.

У фокусу кустоса Музеја науке и технике била је технологија са процесима производње, док су кустоси Музеја Југославије представили индустрију као сложен облик удруживања људи. У Београду су ова два комплементарна дела поставке била изложена у два различита музеја, док ће у Крагујевцу бити обједињени, у редукованој и прилагођеној верзији, у једну целину и на једном месту. 

Изложба инсталација и хаљина од лименки примењене уметнице Милице Маринковић

СРЕДА, 21. СЕПТЕМБАР, 19 САТИ, КУЋА ЂУРЕ ЈАКШИЋА

Изложба инсталација и хаљина од лименки примењене уметнице Милице Маринковић.

„Свет стрипа“.

IV МЕЂУНАРОДНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „ ИСКРА СУНЦА“

Удружење ликовних уметника "КУЛТ" Крагујевац

Од 5. до 8. августа 2022. године у СЦ "Искра" биће организована IV међународна ликовна колонија.

Активности у оквиру колоније:

1) У сарадњи са ГТО града Крагујевца Водичка тура манастири Дивостин и Драча, субота 6. августа од 10h.

2) У сарадњи са СПД "Раднички" се организује ликовна колонија на отвореном. Локација - језеро Бубањ, 6. августа од 18h.

ИЗЛОЖБА СЛИКА ИРЕНЕ ЈОНТУЛОВИЋ

ИЗЛОЖБА СЛИКА ИРЕНЕ ЈОНТУЛОВИЋ

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Јована Ристића 15
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/501-330
Електронска пошта: urednik@kulturakg.rs