Седамдесет година Историјског архива Шумадије Крагујевац

Седамдесет година Историјског архива Шумадије Крагујевац

Седамдесет година Историјског архива Шумадије Крагујевац

До краја Другог светског рата у Шумадији није било организоване активности на пољу заштите архивске грађе што је за последицу имало да и раније очувана историјска грађа услед непажње доживи велика оштећења. Стога су се први облици заштите архивске грађе у Крaгујевцу јавили са оснивањем Архивског седишта 1948. године које је имало задатак да евидентира архивску грађу на свом подручју, заштити је од уништења и пропадања и преузме грађу ликвидираних установа на територији крагујевачког и гружанског среза. Како је било неопходно најпре обезбедити простор  за смештај архивске грађе одлучено је да то буду просторије Народне библиотеке и Амиџиног конака. Просветни радници добијали су упуства за чување и прикупљање старих докумената чиме се развијала свест о значају и вредности архивске грађе и интереса за чување значајних докумената из прошлости. Тако су створене основне евиденције о архивској грађи која се налазила у предузећима, установама и државним органима, што је био значајан подухват за Средиште. 

Захваљујући резултатима и доношењу Закона, који регулишу архивску делатност омогућено је да Архивско средиште прерасте у виши институционални облик заштите архивске грађе и регистарторског материјала. Решењем ГНО Крагујевац 1952. основана је Градска државна архивау Крагујевцу, а иста је добила сагласност 7. фебруара од стране НР Србије да се у Крагујевцу оснује Архив  као установа Градског народног одбора. Архив је добио у надлежност подручја три града (Крагујевца, Краљева и Новог Пазара ) и 11 срезова (крагујевачки, опленачки, таковски, лепенички, орашачки, гружански, лавачки, жички, дежевски студенички и штавички).

До 1955. Архив је покривао напред наведена подручја, а оснивањем Архива у Крушевцу, Чачку и Краљеву и услед промена насталих у организацији друштвених политичких заједница, делатност Архива сведена је на  шест општина. Од 1991. године Лапово је добило статус општине, а Крагујевац статус града тако да се делатност Архива простире на територији шест општина и подручју града Крагујевца.

Сходно томе, ИАШК ове године обележава седамдесет година од оснивања и то изложбом која прати његов историјски развој, а чији аутори су Предраг Илић, архивски саветник и Славко Степановић, виши архивиста. Изложбу прати и одговарајући каталог. Том приликом публика ће моћи да погледа и докумeнатрни филм о развоју ИАШК у режији Дејана Ђусића.

Изложба и документарни филм биће приказани 15. децембра у 12 сати у просторијама Историјског архива (Крагујевачког октобра 13)

https://www.istorijskiarhivsumadije.com/

https://www.facebook.com/istorijskiarhivsumadije.kragujevac

Промоција пројекта "Осети слику, ослушни споменик"

ПРОГРАМ НАРОДНОГ МУЗЕЈА ШУМАДИЈЕ - ДЕЦЕМБАР

ПЕТАК 2. ДЕЦЕМБАР – 15 часова

Промоција пројекта "Осети слику, ослушни споменик"

ауторке музејског педагога Катарине Ђурић

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, одржаће се промоција пројекта који је финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије, а који је прилагођен особама са инвалидитетом.

У просторији Амиџиног конака, за особе оштећеног вида, постављена је тактилна табла са репродукцијом слике Паје Јовановића "Таковски устанак". Поред ње, налази се бикон који путем апликације објашњава шта је приказано на слици. Такође, поред аудио записа постоји и текст на српском и енглеском језику.

У дворишту Народног музеја постављена су још четири бикона за три објекта од којих су два споменици културе (Амиџин конак и Конак кнеза Михаила), Уметничку галерију као и за споменик Милоша Обреновића. На свим биконима се преко апликације може пустити аудио запис и текст. Исти је принцип као и код тактилне табле. На тај начин, омогућено је да посетиоци могу самостално, без присуства водича, шетњом кроз  некадашњи дворски комплекс, да сазнају детаље о споменицима и објектима, a особе оштећеног вида  ће по први пут моћи да се упознају са сликом Паје Јовановићa.

Отварање 03. међународног бијенала уметности АРТИЈА

 

Спомен-парк Крагујевачки октобар са задовољством Вас позива на

3. Међународно бијенале уметности АРТиЈА - Радови на папиру и од папира

Свечано отварање и додела награда

18. новембар 2022. године у 13.00 сати

Градска галерија Мостови Балканa

Галерија Народног музеја Шумадије

Мали ликовни салон

Галерија Народне библотеке Вук Караџић

Крагујевац, 18. новембар 2022 – 18. јануар 2023. године

ИЗЛОЖБА ЦРТЕЖА ДУЦИЈА ЈОВИЋА СИНТЕЗА

 

7.11 . 20:00h ГАЛЕРИЈА ДОМА ОМЛАДИНЕ ИЗЛОЖБА ЦРТЕЖА ДУЦИЈА ЈОВИЋА СИНТЕЗА

https://www.facebook.com/domomladinekragujevac
https://www.instagram.com/domomladinekg/
https://domomladine.com/site/

 

Отварање изложбе Сање Палибрк под називом „Један од вас“

 

Отварање изложбе Сање Палибрк под називом „Један од вас“. Пројекат у сарадњи и Креативним центром „Прсти“

СРЕДА 09.11.2022. 18 САТИ (ГАЛЕРИЈА БИБЛИОТЕЧКОГ ОГРАНКА У СТАРОЈ КОЛОНИЈИ)

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Јована Ристића 15
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/501-330
Електронска пошта: urednik@kulturakg.rs