ПРОГРАМ ДОГАЂАЊА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

ПРОГРАМ ДОГАЂАЊА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

Уметничка галерија – 6. мај, 12 часова
„Inside Out“ Људски лик – портрет и аутопортрет у збиркама Одељења за историју уметности Народног музеја у Крагујевцу

Концепт ове обимне изложбе је да се кроз српску историју ликовне уметности – од друге половине  19. века, кроз цео 20. век – избором уметничких дела која се чувају  у збиркама Одељења за историју уметности Народног музеја у Крагујевцу – покаже на који начин су се српски уметници бавили својим ликом  и ликом људи око себе, имајући у виду све историјске, друштвене  и уметничко-естетске и стилске утицаје.

Изложба укључује портрете и аутропортрете уметника као што су – Паја Јовановић, Ђорђе Јовановић, Симеон Роксандић, Сава Халугин, Ђорђе Крстић, Мића Поповић, Јован Бијелић, Зора Петровић, Милош Голубовић, Анастас Јовановић, Божидар Јакац, Милица Динић, Михаило Петров, Винко Грдан, али и Љубица Филиповић Лазаревић, Милош С. Максимовић, Јордан Ерчевић, Петар Лазаревић,....
Биће изложено преко 70 дела – 20 скулптура, 33 слике, 19 графика и цртежа.
Аутор изложбе и каталога је Татјана Милосављевић, музејска саветница.


Галерија Николе Коке Јанковића – 14.мај 
„Сретен Стојановић – врлине карактера и материјала“

Гостујући сегмент изложбе Народног музеја Београд у оквиру међумузејске сарадње и манифестације „Музеји за 10“ коју организује Музејско друштво Србије.
Аутор изложбе: Вера Грујић, музејски саветник Народног музеја у Београду


Амиџин конак – Ноћ музеја, 15. мај, 19 часова
"Хоћу и ја да знам"

"Хоћу и ја да знам" пројекат који је финансијски подржало Министарство културе и информисања Републике Србије, прилагођен особама са инвалидитетом (глувим и наглувим; и слепим и слабовидим), биће отворена изложба о Дворском комплексу у Крагујевцу, у  XIX веку. На изложби ће бити приказана скенирана документа Државног архива Србије, из периода прве и друге владавине  кнеза Милоша и Михаила Обреновић; предмети из  XIX века, из збирки Одељења за историју Народног музеја у Крагујевцу; тактилна табла, скенови конака, предмети чланова породице Обреновић...
Аутор: Катарина Ђурић, кустос педагог.


Конак кнеза Михаила- 1. јун, Дан Музеја, у 19 часова
„Старији и млађи неолит на тлу централне Шумадије“

„Старији и млађи неолит на тлу централне Шумадије“ археолошка изложбена поставка, финансијски подржана од Министарства културе и информисања Републике Србије.
Аутор: Бранка Зорбић, виши кустос